טיפול בהפטיטיס סי

דן מלמוד
3 min readOct 12, 2020

בעיות בריאותיות שונות הקשורות לכבד שלנו הן לא דבר נעים לחשוב עליו אולם כמעט ולא מרגישים אותם, זאת בשל המשקל והגודל של הכבד שכן גם אם חלק ממנו אינו מתפקד יתר הכבד עדיין עושה את העבודה וקשה למצוא תסמינים למחלות כבד שלהן, בוודאי בהתחלה שלהן. הפטיטיס סי הוא סוג של נגיף אשר עשוי לגרום למחלה כרונית בכבד ולאורך השנים אף לקריסת תאים רבים בכבד, כיסויים ברקמה צלקתית שהופכת את האזור ללא מתפקד ובמקרים מסוימים אפילו לצורך בהשתלת כבד וכן כרימה למחלות נוספות. מה גורם לזה? מי נחשב לקבוצת סיכון? כיצד מטפלים? על כך ועוד בדקות הקרובות.

מה קורה עם הפטיטיס סי?

נגיף הפטיטיס C עשוי לגרום למחלת כבד כרונית כאשר רק 1 מתוך 5 אנשים יבריאו ממנה באופן עצמאי. אצל ה4 האחרים המחלה תהיה כרונית כאשר 20% מהם עשויים לפתח לאורך השנים שחמת כבד. שחמת כבד היא תופעה של רקמות כבד ההופכות לצלקות והופכות את הרקמות ללא מתפקדות. מתוך החולים בשחמת הכבד 1 מתוך 5 אנשים יסבלו מכשל בכבוד ובצורך בהשתלת כבד חדש. אצל חלק מהם עשוי להתפתח סרטן בכבד ו/או מחלות שונות כמו סוכרת, מחלת פרקים, בעיות בכליות ואף סרטן של בלוטות הלימפה.

היקף החולים ומי נמצא בקבוצת סיכון?

על פי בדיקות ומחקרים שנעשו בתחום יש כמה עשרות אלפי אנשים בישראל הנושאים את הנגיף (בערך כ-70 אלף איש לפי ההערכות) אולם רק רבע מהם מודעים לכך שהנגיף קיים בגופם. בעולם יש כ-70 מיליון נשאים שלו ומיליוני נדבקים חדשים מתגלים מדי שנה. ההדבקות בנגיף הפטיטיס C נעשית בדרך כלל בעירוב של דם (פצעים פתוחים הנוגעים אחד בשני והדם מתערבב או כאמור עירוי של דם הניתן לאנשים לפני שנת 1992 עם גילוי הנגיף). אפשרות נוספת היא אם המעבירה זו בתורשה לילדיה בעת הילודה ואפשרות שלישית היא בקים יחסי מין. בשל עובדות אלה ניתן לומר שקבוצות הסיכון להידבקות בנגיף זה בישראל יהיו אנשים שקיבלו עירוי לפני שנת 1992, אנשים המכורים לסמים, אסירים ועולים ממדינות חבר העמים.

האם יש תסמינים למחלה?

בדרך כלל אין תסמינים מיוחדים למחלה אולם חלק מהנשאים של הנגיף מתלוננים על עייפות או חולשה לעתים קרובות. הסיבה לכך שאין יותר מדי תסמינים היא בשל חוזק ומשקל הכבד, כך שגם אם חלק מהתאים שלו לא עובדים הוא עדיין יכול לתפקד היטב. משום כך הוא יכול לתפקד עוד שנים רבות מבלי לאותת על מצוקה או הרגשה של מחלה או קושי כלשהו. בשל עובדה זו גם אנשים רבים אינם מגלים שיש להם הפטיטיס C עד מצב מתקדם שיכול להפוך לשחמת הכבד. במקרה כזה חייבים ליטול תרופות מתאימות.

כיצד מטפלים?

ראשית ניתן לאבחן את הנגיף באמצעות בדיקת דם פשוטה. במידה ואתם חוששים מהנושא או נמצאים באחת מקבוצות הסיכון תוכלו לבקש בבדיקת הדם שלכם לבדוק את הנושא. ניתן לטפל בהפטיטיס סי באמצעות תרופות אנטי-נגיפיות. תרופות אלה יעילות מאוד ומרפאות את הנגיף ב95% מהמקרים. תקופת הטיפול קצרה יחסית ואורכת בין חודשיים לשלושה והטיפול אמור להיות חד פעמי. לאחרונה הוכנסו תרופות אלו לסל הבריאות כך שהאזרחים בישראל הסובלים מהפטיטיס C יכולים ליהנות מתרופות אלו במחירים מסובסדים ולטפל בעצמם במהירות. לא צפויים סיבוכים או תופעות לוואי במהלך הטיפול. אם יהיו כאלה הם יהיו מזעריות ובדרך כלל קשורות לעייפות, בחילות או כאבי ראש אך בגדול אורח החיים מתנהל כרגיל במהלך הטיפול.

מאמר נוסף שיכול לעניין אתכם:

הפטיטיס C: הטיפול החדשני

כל המידע באתר מדיקו עכשיו בחינם!

מדיקו הינו אתר הבריאות המוביל בישראל המכיל כתבות , סרטונים כמו המילון הרפואי בוידיאו ועוד

--

--